سیاست گذاری سلامت؛ گوشت قرمز(سوسیس، کالباس) و سرطان
انتشار تازه ترین گزارش سازمان جهانی سلامت، چون بمبی در محافل خبری و شبکه های اجتماعی صدا کرد و بسیاری را به وحشت انداخت. بر اساس این گزارش٬ گوشت قرمز در فهرست محصولاتی قرار گرفته که می تواند عامل سرطان باشد. فرآورده های گوشتی فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس هم مشخصا خطرناک و سرطانزا هستند.
سازمان جهانی سلامت اعلام کرد که محصولات فرآوری شده گوشتی مثل سوسیس و کالباس باعث بروز برخی انواع سرطان می شوند. بنا به گزارش این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد، خطر بروز سرطان روده بزرگ با مصرف این محصولات بیشتر از سرطان های دیگر است.
دکتر کورت اشترایف، رئیس مرکز تحقیقات سرطان وابسته به سازمان ملل می گوید: «نتایج چندین آزمایش نشان می دهد که مصرف روزانه فقط پنجاه گرم گوشت فرآوری شده خطر ابتلا به سرطان را تا ۱۷ درصد افزایش می دهد. در مورد گوشت قرمز درصد این خطر تقریباً نصف می شود. در عین حال در مورد گوشت قرمز هنوز نمی توان با قاطعیت سخن گفت.»
در این گزارش تاکید شده است که با وجود مضرات مورد اشاره، گوشت فوایدی دارد که نباید از آنها چشم پوشید.
دکتر دانا لومیس، دانشمند آژانس بین المللی پژوهش های سرطان می گوید: «گوشت فرآوری شده به همراه چیزهای شناخته شده تری مثل سیگار، پشم شیشه و هوای آلوده، در دسته عوامل سرطان زا طبقه بندی می شود. اما باید دانست که این طبقه بندی ها بر اساس قطعیت علمی صورت می گیرند، نه بر اساس درجه خطر سرطان زایی. به عبارت دیگر، همه این عوامل سرطان زا در یک دسته هستند، اما درجه خطر سیگار بسیار بیشتر از مصرف گوشت و ده درصد بیشتر از گوشت فرآوری شده است.»
برای درک بهتر این گزارش، به مرور مصاحبه یورونیوز با کرت استرایف پژوشگر مرکز بین المللی تحقیقات سرطان در ادامه این نوشتار می پردازیم. آقای استرایف از جمله پژوهشگرانی است که در تهیه و تولید این گزارش سازمان جهانی بهداشت حضور داشته است.
آقای استرایف فراورده های گوشتی چگونه خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهند؟ و مشخصا رابطه آنها با کدام نوع از سرطان مشخص شده است؟
کرت استرایف: گوشتهای فرآوری شده را در گروه اول جای دادند به این معنی که ارتباط مستقیمی وجود دارد بین این فراورده ها و ابتدا به سرطان٬ به ویژه سرطان روده بزرگ. گوشت قرمز در درجه دوم اهمیت است یعنی شواهد بدست آمده نشان می دهد که ارتباطی بین گوشت قرمز و سرطان روده بزرگ وجود دارد اما این شواهد آنقدر قوی نیست با وجود این٬ می تواند گفت که مصرف آن خطر ابتدا به سرطان را تشدید می کند.
تنها گوشت سفید است که در این فهرست جای نگرفته است. در این گزارش همچنین آمده است که فرآورده های گوشتی قرمز می توانند عامل سرطان روده٬ لوزالمعده و پروستات باشند.
یورونیوز: مقدار مصرف گوشت تا چه اندازه در ابتدا به سرطان تاثیر دارد؟
کرت استرایف: مصرف روزانه ۵۰ گرم گوشت فرآوری شده احتمال ابتلا به سرطان را ۱۸ درصد افزایش می دهد که در مقایسه با مثلا آلودگی هوا یا استعمال دخانیات رقم همچنان پایینی است. یادآور می شوم که استعمال دخانیات احتمال ابتلا به بیست سرطان را افزایش می دهد.
یورنیوز: وزیر کشاورزی فرانسه روز گذشته گفت که مایل نیست چنین گزارش هایی موجب ترس و وحشت مردم شود. فکر نمی کنید که گزارش شما تا حدی جنجال برانگیز و ترسناک بود؟
کرت استرایف: نه اصلا این طور نیست. در گزارش ما موارد مورد بررسی به طور دقیق اعلام شده است. خطرات احتمالی نیز محاسبه و مشخص شده است. این کار ما بود. اکنون با مقامات دولتی و جامعه است که این مورد تصمیم بگیرند. کار ما جنجال سازی و تشویش اذهان عمومی نیست.
مردم واکنش های گوناگونی به این گزارش داشتند برخی آن را گواهی بر حقانیت نگرش گیاهخواران می دانستند و برخی نیز مانند این خانم دلیلی برای تغییر نمی بینیند. او می گوید که ۸۸ سال دارد و سالهاست که گوشت مصرف می کند و کاملا هم سالم است.
یورونیوز: توصیه شما برای پیشگیری از ابتلا به سرطان چیست؟
کرت استرایف: در مورد برخی مشکلات مثلا آلودگی هوا و مسایل مربوط به محیط زیست این وظیفه دولت است که کاری انجام دهد. اما خب مثلا مهم ترین کاری ما می توانیم انجام دهیم این است که سیگار نکشیم٬ مشروبات الکلی کم مصرف کنیم٬ ورزش کنیم و اضافه وزن نداشته باشیم و تا جایی که می توانیم از مصرف گوشت های فرآوری شده پرهیز کنیم.
سازمان جهانی بهداشت همچنین توصیه می کند که مصرف گوشت قرمز بهتر است همواره در یک رژیم غدایی معتدل در کنار میوه و سبزی کافی باشد.
سپاس الطاف بیکران و عنایات علی الدّوام حضرت حق: باشد که خدای مهربان افتادگیم بخشد به میوه کمال علم. (بهار 1387)